Skip to content

Kuidas kasutada beebiga valge müra masinat?

    Valge müra masin võib aidata beebil paremini uinuda ja rahulikumalt magada, sest meenutab beebile sama keskkonda, mis tal oli ema üsas. Ema südamelöögid, veresoontes liikuva vere hääl, rütmiline hingamise heli ja isegi seedimine tekitasid rahustava müra, millega beebi oli harjunud. Pärast sündimist on beebi tema jaoks ebaloomulikult vaikses ning samas tugevate teravate äkiliste helidega keskkonnas, millega tal on raskem harjuda. Kvaliteetne valge müra masin taasloob beebi jaoks turvalise keskkonna, mis teda rahustab ning magada aitab.

    Miks kasutada beebi une ajal valge müra masinat?

    • Loob beebile keskkonna, mis meenutab emaüsas kogetud turvalist müra.
    • Summutab kõrvaltoast tulevad helid – õdede-vendade mängimise ja kilkamise ning muud olmehääled.
    • Saad luua beebile uneassotsiatsiooni ehk uneseose – beebi õpib, et teatud heli/sahin tähendab, et on aeg magama minna.
    • Beebile uneassotsiatsiooni ehk seose loomisel on kergem tal uinuda ka tavapärasest voodist teises keskkonnas – vankris, autosõidul ning kodust eemal.
    • Valge müra võib rahustada ärevaid või koolikute käes kannatavaid beebisid, sarnanedes paljudele looduskeskkonna helidele.

    Millal alustada beebiga valge müra masina kasutamist?

    Valge müra masinat võib beebiga kasutada alates sünnist – valge müra võib mõnda vastsündinud beebit rahustada, lisaks saab kohe sünnist alustada uneseose loomist.

    Vanusepiirangut valge müra masina kasutamisel ei ole – valge müra masin võib aidata ka täiskasvanutel paremini magada.

    Kus kasutada valge müra masinat?

    Beebile uneassotsiatsiooni ehk seose loomisel oleks parim kasutada valget müra kõigi lapse unede ajal (soovi korral võib erinevuse teha päeva- ja ööune vahel).

    Kui eesmärk on välist müra summutada, siis tuleks Helinaut paigutada beebi ja välise heli tekitaja vahele. Kui välist müra ei ole, siis lihtsalt näiteks voodi kõrvale või voodi jalutsisse.

    Helitugevust tuleb vastavalt kaugusele masina kaugusele beebist reguleerida. Näiteks, vankris, kus masin on suhteliselt pea lähedal, oleks maksimaalne helitugevus 5 (viis vajutust volüüminupul), toas, kus masin paikneb beebist 2-3m kaugusel, võib helitugevus olla ka 8 (kaheksa vajutust volüüminupul).

    Valge müra masin Helinauti võiks kasutada:

    • Ööune ajal beebi magamise toas;
    • päevaunede ajal beebi magamise toas;
    • vankris;
    • autos (Helinauti võib autos turvaliselt kinnitada näiteks turvavööga);
    • kõhukotis


    NB! Veendu lapse ohutuses – paiguta Helinaut nii, et see ei saaks lapsele peale kukkuda. Autos saad Helinaudi kinnitada läbi riputusnööri näiteks turvavööga.

    Millist heli beebi rahustamiseks valida?

    Helinauti on sisse ehitatud 29 erinevat heli – 7 erinevat valget müra, 7 erinevat ventilaatori heli ja 15 rahustavat naturaalset heli, sealhulgas lindude laul, merekohin, ritsikate sirin, lõkke pragisemine, rongi rataste heli, kella tiksumine, äike, merelained, vihmasabin, oja vulin, vee tilkumine, kussutamine (“Shhh”), loote helid (kahin südame tuksetega) ja 2 erinevat unelauluviisi.

    Sobiva heli beebi rahustamiseks saad valida vastavalt sellele, mis sinu beebile kõige paremini sobib.

    Kui valjult peaks valget müra beebile laskma?

    Selleks, et valge müra suudaks beebit päriselt rahustada, peab see olema vali. Mõnel juhul võib piisata müratasemest 65dB, aga väga rahutu beebi puhul võib abi olla alles müratasemest 85dB. Paljudel müramasinatel nii kõrget helitugevust ei ole ja need sobivad pigem une ajal taustahelide summutamiseks. Helinaudil (olenevalt helist) on maksimaalne helitugevus masina kõrval umbes 86dB (saad volüümi muuta helitugevuse nuppudest).

    Valge müra kasutamine ka beebidel on pikaaegselt ohutu, kui see on 50dB või madalam. See tähendab, et beebi rahustamiseks võid kasutada lühiajaliselt tugevamat heli, kuid magamisel hoia heli 50dB või madalama juures.

    Heli tugevust saad mõõta näiteks oma nutitelefoni või –kellaga.

    Miks valida oma beebile valge müra masinaks just Helinaut?

    • Valge müra masin Helinaut töötab katkematult ja ühtlaselt nii kaua, kuni vaja. Seega ei aja heli vahetumine või järsk lõppemine beebit üles.
    • Helinaudi aku kestab laetult vähemalt 7 tundi, koos toitejuhtmega töötab ta seni, kuni vaja.
    • Valge müra masin Helinaudil saad valida 29 erineva heli vahel, leides endale ja oma lapsele just sobiva.
    • Helinaudil on kolm automaatse välja lülitamise režiimi – 30, 60 ja 90 minuti pärast. Seejärel läheb heli sujuvalt vaiksemaks ning lülitub välja.
    • Helimasin Helinaut toimib ka kui öölamp (võimalus ka lamp välja lülitada). Öölamp valgustab piisavalt, ent ei ärata üles. Nii valguse intensiivsust kui ka värve saab muuta. Valikus on 7 erinevat LED värvi.
    • Helinaut on klassikalise minimalistliku disainiga, sobitudes igasse atmosfääri.
    • Helinaudi nupud helendavad pimedas õrnalt, et leiaksid vajadusel ta öösel kiiresti üles.
    • Helimasin jätab viimased sätted meelde. Uuesti käivitamisel pole vaja uuesti heli, helitugevust ning valgust seadistada.
    • Masinal on riputusaas ning taaslaetav aku, mida saab laadida USB kaabli abil.

    Kuidas kasutada Helinauti öölambina?

    Helinauti saab kasutada ka öölambina – selleks on masinal kolm erinevat režiimi – tugevam valgus, vahelduva tugevusega mahedam valgus ning ilma valguseta. Võimalik on valida

    NB! Iga beebi on erinev ning kindlasti ei sobi valge müra kõigile lastele. Anna oma beebile valge müraga harjumiseks aega ning ära heitu, kui sinu beebiga see esimesel katsetamisel ei tööta.