Skip to content

Kuidas valida beebile valge müra masinat?

    autor Ketlin Reis, Beebiuni unenõustamine

    Valge müra ehk inglise keeles white noise võib olla suureks abiks, et rahustada beebit, kellel on koolikud või lihtsalt õhtune rahutus. Lisaks on valget müra võimalik kasutada uinumisel, kui soovid õpetada last oma voodis magama. See on nagu meditatsioon, mis aitab beebil ennast välisest keskkonnast välja lülitada. 

    Mida valge müra masina valimisel silmas pidada?

    Valge müra masinatel on väga palju erinevaid funktsioone, millest kohe täpsemalt räägin:

    Erinevad helid

    Saad valida päris valge müra või hoopis linnulaulu, südame tuksed, rahustava meloodia, merekohina, vihmasabina ja mida kõike veel. Nutva beebi rahustamiseks on aga tarvis valget müra, sest see imiteerib ema üsas olevat heli, mis tekib vere pulseerimisega veresoontes. Seega tee kindlaks, et ostetav masin ei oleks lihtsalt pillitoos, mida võid pigem kasutada unerutiini osana.

    Helitugevus

    See on minu valikute puhul üheks kõige tähtsamaks kriteeriumiks. Selleks, et valge müra suudaks beebit päriselt rahustada, peab see olema VALI. Mõnel juhul võib piisata müratasemest 65dB, aga väga rahutu beebi puhul võib abi olla alles müratasemest 85dB (saad seda nt mõne müramõõturi rakendusega mõõta ja küllap annab ka beebi sellest märku, kas on õige tugevus). Paljudel müramasinatel nii kõrget helitugevust ei ole ja need sobivad pigem une ajal taustahelide summutamiseks.

    Masina käimas püsimise kestvus

    Mõni kasutab valge müra masinat ainult beebi uinutamiseks või nutu ajal rahustamiseks ja mõni eelistab valge müra masinat terve une aja töös hoida, kuna see toetab paremini beebi und. On masinaid, mis lähevad mõne aja möödudes kinni ja lähevad uuesti tööle, kui beebi nutab. Kui magad beebiga ühes toas, siis saad sama ka ise teha. Ja on ka masinaid, mis töötavad nii kaua kuni sa ise need kinni paned (eeldusel, et nad on vooluvõrgus ja ei saa tühjaks). 

    Mina ise eelistan neid viimaseid, kuna nelja lapsega on kodus paras möll ning ilma pideva valge mürata oleks beebi uni kergesti häiritud isegi, kui valge müra läheb ise uuesti tööle. Kui soovingi valget müra ööseks kinni panna, siis eelistan seda ise järk-järgult teha, et mitte järsu vaikuse tekkimisega beebit üles äratada.

    Toide

    On valge müra masinaid, millele käivad sisse patareid või akud ja ka selliseid, mida saab laadida ja võimalusel kogu aeg laadimas hoida. Esimesi kasutatakse pigem kaisuka sisse panemiseks. Seega, kui sul on soov osta valge müraga kaisukas, siis loomulikult ei saa eeldada, et saad seda samal ajal vooluvõrgus hoida. Kui aga piisab tavalisest müramasinast, siis ma väga soovitan valida sellise, mida saad kogu aeg laadimas hoida, et vältida halbu üllatusi, kus ootamatult saab patarei või aku tühjaks ja ponnistused beebi magama saada või tema und toetada, on rikutud.

    Öövalgus

    Paljud lapsevanemad soovivad, et neil oleks toas nõrk valgus, et öösel last kontrollida. Mitmetel valge müra masinatel on ka see funktsioon juures. Selleks, et uni oleks võimalikult vähe häiritud, võiks valgus olla pigem pehmema nt roosa või punase kui sinise või valge tooniga. Nimelt sinine valgus takistab unehormooni melatoniini teket.

    Millist valge müra masinat mina soovitan

    Beebieas, kui on vaja nutvat beebit rahustada või voodis uinumist harjutada, on minu kindel lemmik Helinaut valge müra masin. 

    – Sellel on suur variatsioon erinevaid helisid ja ka minu lemmik ehtne valge müra beebi rahustamiseks

    – Maksimaalseks helitugevuseks mõõtsin 90 dB, mis rahustab kindlasti ka kõige rahutuma beebi. Tõenäoliselt piisab ka madalamast müratasemest

    – Masin töötab kas terve öö või soovi korral saad 30, 60 või 90 minuti pärast planeerida heli kinni minemise

    – Seda on võimalik kasutada nii juhtmega kui ka juhtmeta, mis on minu jaoks nii oluline, sest olen korduvalt kogenud olukordi, kus masinal saab aku keset beebi pinnapealset und tühjaks ja äratab beebi üles

    – Valida saab erinevaid valgustoone, mida öösiti kasutada. Selle vajadust ma ise ei ole nüüd enam tundnud, aga esimese lapsega põles lamp ikka terve öö

    – Minu suureks üllatuseks on Helinauti võimalik kõrvaklappidega ühendada ehk näiteks ise reisil olles kasutada. Sellist võimalust ühelgi teisel masinal kunagi näinud ei ole, aga tean juba, et hakkan seda kasutama, sest armastan ka ise valget müra une toetamiseks

    – Boonusena müüakse Helinauti Eestis ja see jõuab sulle koju vaid mõne päevaga 

    Millised võivad olla kodused alternatiivid valge müra masinale?

    Kui sul kodus valge müra masinat ei ole, siis võid selle asemel kasutada mõnda whte noise telefoni rakendust, mis töötab ka lennurežiimil või siis kasutada bluetooth kõlarit ja Youtubest otsida üles mõni pikk video märksõnaga “white noise”. 

    Kas ma pean valget müra kasutama beebi magama panemisel?

    Kindlasti mitte. Mina avastasin selle enda jaoks alles neljanda lapsega ja ka eelmised lapsed on kenasti maganud. Samas nende beebieas ei ole ka kõrval toas une ajal toimunud sellist mürglit  Kui teil on aga kodus beebi, kelle rahustamiseks on ideed otsas, siis väga vali valge müra kasutamine võib olla üheks võimalikuks lahenduseks.

    Unenõustaja Ketliniga saab soovi korral ühendust võtta kodulehel www.beebiuni.ee või beebiuni@gmail.com.